Make your own free website on Tripod.com

Kematian adalah sesuatu yang pasti

Firman Allah Taala :

  Allah-lah yang menciptakan kamu, kemudian Ia mematikan kamu. Di antara kamu ada yang dipanjangkan umurnya sampai tua bangka sehingga menjadi tidak tahu apa-apa sesudah dia mengetahui tiap sesuatu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.

  (An-Nahl : 70)

Firman Allah Taala :

  Setiap yang berjiwa akan merasai mati dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari Neraka dan dimasukkan ke Syurga maka sesungguhnya dia telah berjaya dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.

  (AlImran : 185)

Firman Allah Taala :

  Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekalipun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh dan kalau mereka beroleh kebaikan (kemewahan hidup), mereka berkata: Ini adalah dari sisi Allah dan kalau pula mereka ditimpa bencana, mereka berkata: Ini adalah dari (sesuatu nahas) yang ada padamu. Katakanlah (wahai Muhammad): Semuanya itu (kebaikan dan bencana) adalah (berpunca) dari sisi Allah. Maka apakah yang menyebabkan kaum itu hampir-hampir tidak memahami perkataan (nasihat dan pengajaran)?

  (Annisa : 78)

Muhammad Khairi
1986